Virheasennot

Keinoja virheasentojen hoitoon ja ehkäisyyn

Jalkojen toimintahäiriöt ja kivut jaloissa voivat johtaa erilaisiin jalkaterien virheasentoihin. Hoitokäynnillä selvitämme jalkojesi tilannetta erilaisin tutkimuksin, joiden perusteella laadimme hoitosuunnitelman. Hoitona voi olla esimerkiksi varvasortoosit, harjoiteohjelmat, nivelten mobilisointi, pohjalliset tai hieronta.

Muutama yleinen vaiva ja keinomme niiden hoitoon

Vaivaisenluu

Vaivaisenluu tarkoittaa isovarpaan kääntymistä muita varpaita kohti. Oireena on usein kipu isovarpaan tyvinivelessä, luukasvauman syntyminen sekä muutokset jalkaterän toiminnassa. Vaivaisenluun syntyyn vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa lihasten epätasapaino, ylipronaatio ja ylipaino. Vaivaisenluun muodostuminen liittyy usein muihin jalkaterän virheasentoihin. Lisäksi liian lyhyet, kapeat ja korolliset kengät vaikuttavat vaivaisenluun syntyyn ja pahentavat oireita. Vaivaisenluuleikkaukselle on harvoin tarvetta, kunhan vaivaan puuttuu ajoissa ja oikeilla hoitomenetelmillä.

Näin hoidamme vaivaa

Vastaanotollamme tutkimme kattavasti jalkaterän toiminnat, jonka pohjalta laadimme hoitosuunnitelman. Vaivaisenluun hoidossa käytetään oikaisevaa silikonista varvasortoosia, harjoiteohjelmaa, pohjallista tai teippausta. Tarkastamme myös kengät sekä annamme ohjeita paremman kengän valinnassa.

Vasaravarvas

Vasaravarpailla tarkoitetaan varpaiden nivelten koukistumista ja yliojentumista. Vasaravarpaiden aiheuttajana ovat usein jalkaterän muut virheasennot, kuten korkea kaari, lihasten virheellinen toiminta, neurologiset sairaudet ja pienten kenkien käyttö. Yleensä koukistuneet varpaat hiertävät kenkiin, jonka seurauksena voi myös syntyä kovettumia ja känsiä. Mikäli nivelet ovat täysin jäykistyneet, niiden oikaiseminen on mahdotonta. On siis tärkeää puuttua vasaraparpaisiin hyvissä ajoin ennen jäykistymistä.

Näin hoidamme vaivaa

Jalkaterapeutin vastaanotolla vasaravarpaiden hoitona on harjoiteohjelma, venyttely, oikaisevat varvasortoosit, hieronta sekä tarvittaessa tukipohjallisten valmistaminen. Leveälestinen kenkä on tärkeässä osassa vasaravarpaiden synnyn ja pahenemisen ehkäisemisessä. Tutkimme myös varpaiden nivelten liikkuvuuden, sillä se ohjaa hoitosuunnitelmaa.

Levinnyt päkiä

Päkiän leviäminen tarkoittaa jalkaterän etuosan jänteiden venymistä, jolloin päkiä laskeutuu. Päkiän laskeutumiseen liittyy iso- ja pikkuvarpaan kääntyminen virheasentoon. Päkiän leviämisen takia kuormitus päkiässä kasvaa ja seurauksena voi syntyä ihoon kovettumia ja kipeitä känsiä. Päkiän leviämisen taustalla on usein jalkaterän lihasten heikkous, jolloin ne eivät anna nivelille tukea. Levinnyt päkiä on yhteydessä muihin jalkaterän virheasentoihin, joten aikainen hoidon aloittaminen ensiarvoisen tärkeää.

Näin hoidamme vaivaa

Jalkaterapeutin vastaanotolla hoitoja ovat paineen tasaaminen ja päkiän pehmustaminen muun muassa pohjallisella, sekä lihasharjoitteiden ohjaaminen ja mahdollisten kovettumien poistaminen. Riittävän tilava ja pehmeä jalkine on myös tärkeä osa hoitoa.

Varaa aika ammattitaitoisille jalkaterapeuteillemme