Kiputilat
Keinoja kiputilojen hoitoon ja ehkäisyyn
Polvikipu, lihaskipu, päkiäkipu, kantakipu, viiltävä kipu… Vaikka alaraajoissa voi esiintyä lukuisia erilaisia kipuja, on niillä kuitenkin yksi yhteinen tekijä – jossain vaiheessa alaraajojen kipu alkaa vaikuttaa normaaliin päivittäiseen liikkumiseen, eikä ollenkaan positiivisessa mielessä. Kun päivittäinen aktiviteetti rajoittuu, heikentää se yleistä vireystilaa ja mieltä. Tämän kierteen haluamme vastaanotollamme katkaista.
Meillä jalkaterapeuteilla on monia hoitokeinoja erilaisten kiputilojen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Voimme tehdä avuksesi yksilölliset pohjalliset, ortoosin, tai harjoiteohjelman, helpottaa kireyksiä hieroen ja mobilisoiden sekä avustaa oikeanlaisen kengän valitsemisessa. Kattavien tutkimusten pohjalta tiedämme, mitkä hoitomuodot tarvitaan, sekä mikä kiputilan perimmäinen aiheuttaja on ollut. Joihinkin vaivoihin voi hoitojemme lisäksi tarvita muiden ammattilaisten apua.
Muutama yleinen vaiva ja keinomme niiden hoitoon
Plantaarifaskioosi
Plantaarifaskioosi tarkoittaa jalkapohjassa kulkevan kantakalvon ylirasituksesta johtuvaa rappeutumista. Kipuilua tuntuu jalkapohjassa ja sisäsyrjällä, ja on yleistä, että aamun ensiaskeleet tuntuvat kivuliailta. Välillä rappeutunut ja mikrorepeämistä kärsivä kantakalvo voi tulehtua, jolloin vaivan nimi muuttuu kansalle tutumpaan versioon plantaarifaskiittin (”iitti” loppuosa kertoo tulehduksesta). Vaivan synnyn taustalla on usein vääränlainen jalkine, ylipronaatio tai lihasepätasapainosta ja nivelten jäykkyydestä johtuva kävelyn muuttuminen.
Syntymekanismien lisäksi oireiden alkamiseen liittyy vahvasti äkillinen rasitus, kuten urheilusuoritus tai pitkät kävelyt lomareissulla. Plantaarifaskioosi on pitkäoireinen ja kivulias vaiva, johon löytyy kotikonsteja. Varsinainen syntymekanismi kannattaa selvittää, jotta seuraavalta ylirasitukselta voidaan välttyä.
Näin hoidamme vaivaa
Vastaanotollamme tutkimme kattavasti alaraajojen toiminnan ja plantarifaskioosin syntyyn vaikuttavat tekijät. Yksilöllisesti teemme hoitosuunnitelman, johon voi kuulua esimerkiksi nivelten käsittelyä (mobilisaatio), harjoiteohjelma, pohjalliset tai venyttävä yölasta. Vastaanotollamme kivuliaat kantakalvot saavat heti kivunlievitystä ja kotihoito-ohjeita kivun lievittämiseksi. Mitä aikaisemmin oireiluun puuttuu, sitä helpommalta kävely tuntuu.
Mortonin neurooma
Mortonin neuroomassa päkiän jalkapöytäluiden välissä kulkevat hermot joutuvat puristukseen aiheuttaen kivuliaan hermopinteen. Tämän vihlovan, polttavan tai sähköiskumaisen kivun taustalla on usein päkiää puristava jalkine, päkiän kaaren madaltuminen tai päkiän liiallinen rasitus. Yleensä päkiän seutu hieman turpoaa sekä varvasväleissä saattaa esiintyä tunnottomuutta. Päkiää sivuilta puristettaessa ilmentynyt kipu kertoo todennäköisestä Mortonin neuroomasta eli päkiän hermopinteestä. Vaiva on kivulias ja pahimmissa tapauksissa jopa sukan pitäminen aiheuttaa kovat kivut, joten vaiva kannattaa hoidattaa ennen, kuin hermot menevät.
Näin hoidamme vaivaa
Vastaanotollamme tutkimme jalkaterän toiminnan ja rakenteen sekä kartoitamme Mortonin neurooman syntytekijät. Teemme yksilöllisen hoitosuunnitelman, joka sisältää usein päkiää tukevan pohjallisen sekä harjoiteohjelman. Tarkastamme myös jalkineet ja annamme tarvittaessa ohjeet paremmasta jalkineesta.
Juoksijan polvi
Juoksijan polvella tarkoitetaan polven ulkoreunaan paikallistuvaa rasitusvammaa, jossa reiden ulkoreunalla olevan lihas-jännekalvon (ITB) kiristyminen aiheuttaa painetta ja mekaanista hankausta reisiluun alaosan ulkonevaa päätä vasten. Juoksijan polvi oireilee rasituskipuna polven ulkoreunalla. Usein kivut lisääntyvät vähitellen juostessa ja erityisesti alamäkijuoksu pahentaa kipua. Kudosärsytyksen kasvaessaan suureksi, kipua voi esiintyä myös levossa. Juoksijan polven syntyyn vaikuttavat useat eri tekijät. Tyypillisemmin äkillisesti lisääntynyt rasitus, epäsopiva juoksualusta, epäsopivat jalkineet, väärä juoksutekniikka tai alaraajojen virheasennot. Juoksijan polven hoitamiseksi tarvitaan lähes aina kipua aiheuttavan juoksun tai muun kuormituksen tilapäistä keventämistä. Vaiva uusiutuu helposti ja voi olla pitkäaikainen kiusallinen vaiva, ellei taustalla oleviin tekijöihin puututa.
Näin hoidamme vaivaa
Vastaanotollamme tutkimme kattavasti alaraajojen toiminnan ja pyrimme selvittämään altistavat kuormitustekijät. Teemme yksilöllisen hoitosuunnitelman, joka pitää usein sisällään hierontaa, teippausta, harjoiteohjelman lihastasapainon parantamiseen sekä tarvittaessa asentovirhettä korjaavat pohjalliset.