Kynsimuutokset

Keinoja kynsimuutoksien hoitoon ja ehkäisyyn

Kynsimuutoksilla tarkoitetaan kynnen väriin, muotoon tai koostumukseen liittyviä muutoksia. Ne voivat johtua sisäisistä tai ulkoisista tekijöistä. Ulkoinen tekijä voi olla esimerkiksi ahdas kenkä ja sisäinen tekijä ihosairaus. Yleisimpiä kynsimuutoksia ovat paksuuntunut kynsi, sienikynsi ja sisäänkasvanut kynsi.

Muutama yleinen vaiva ja keinomme niiden hoitoon

Paksuuntunut kynsi

Kynnen paksuuntuminen voi johtua ikääntymisestä, ahtaiden kenkien käytöstä, traumasta tai ihosairaudesta, kuten psoriasiksesta. Ahdas jalkine aiheuttaa painetta kynnen juureen, jonka seurauksena kynsi alkaa paksuuntua. Tilavien jalkineiden käytöllä voidaan ehkäistä kynnen paksuuntumista. Joskus ahtaan kengän käyttö tai trauma on voinut aiheuttaa pysyvää vauriota kynteen eikä paksuuntumista voi enää ehkäistä. Paksuuntunut kynsi voi aiheuttaa painetta ja kipua ja sitä on usein hankala leikata.

Näin hoidamme vaivaa

Paksuuntuneita kynsiä on syytä tulla ohennuttamaan vastaanotollemme, jotta vältytään pahemmilta kynsiongelmilta. Tällöin myös omahoito helpottuu. Vastaanotollamme tarkistamme kengät ja annamme omahoidon ohjausta.

Kynsisieni

Kynsisientä voi epäillä, kun kynsilevy on hauras, paksuuntunut tai kun kynsilevyssä ilmenee värimuutosta. Värimuutos voi olla kellertävää, rusehtavaa tai valkeaa. Sientä voi olla vain osassa kynttä tai koko kynsi voi olla saastunut. Kynsisieni tarttuu usein uimahalleista ja yleisistä tiloista, koska se viihtyy etenkin kosteissa olosuhteissa. Usein kynsisieni-infektio lähtee liikkeelle varvasväleissä olevan jalkasilsan myötä. Onkin tärkeää pitää iho hyvässä kunnossa, ettei varvasväleihin pääse muodostumaan hautumaa. Yleisissä tiloissa on hyvä käyttää varvastossuja.

Kynsisieni on hankala hoidettava, joten sitä olisi hyvä lähteä hoitamaan heti muutoksen ilmaannuttua, jotta hoito tehoaa. Kynsisienen hoidossa on tärkeää kynnen ohentaminen / kynnen saastuneen osan poistaminen. Lisäksi hoitoa voidaan tehostaa ulkoisella ja sisäisellä lääkityksellä. Usein kynsisienen häätämiseksi tarvitaan lääkärin määräämä sisäinen lääkekuuri, jota syödään vähintään 3kk:n ajan, yleensä pidempään. Täysin saastuneen ja paksuuntuneen sienikynnen hoito vaatii usein useamman käynnin vastaanotollamme.

Näin hoidamme vaivaa

Vastaanotolla voimme hoitaa kynsisientä ureahaudehoidolla, vaikka usein samaan hoitotulokseen päästään myös kynnen hiomisella. Ureahaudehoidossa kynsi pakataan hauteeseen noin viikon ajaksi, jonka aikana on syytä välttää hikiliikuntaa, saunomista sekä hauteen kastelua. Viikon kuluttua haude poistetaan ja pehmentynyt saastunut kynnen osa poistetaan. Vaikka saastunut kynsi saadaan poistettua, ei tämä kuitenkaan tarkoita sitä, ettei kynsisientä enää tule kynteen, vaan lisäksi tarvitaan ulkoista lääkehoitoa. Ureahaudehoito vaatii vähintään kaksi jalkaterapiakäyntiä.

Sisäänkasvanut kynsi

Sisäänkasvanut kynsi voi olla todella kivulias vaiva, jossa kynnen kuperoitumisen, terävän reunan, lohjenneen kynnenkulman tai pyöristetyn leikkausmallin vuoksi kynnenkulma painautuu kynsivalliin. Kengän ja sukan aiheuttama paine pahentaa vaivaa, jolloin kynsivalli tulehtuu helposti. Lievissä tapauksissa ongelmaa voidaan lähteä hoitamaan eristämällä kynsi ja kynsiuurre ohuella kuitukankaalla, jolloin saadaan estettyä kynnen hankautuminen kynsiuurteeseen ja autetaan kynttä kasvamaan varpaan pehmytkudoksen yli.

Jousioikaisumenetelmässä teräslangasta muotoillaan kynsilevyn mallinen jousi, jonka koukut pujotetaan kynnen reunojen alle ja kiinnitetään liimalla. Hoito on kivuton ja poistaa heti paineen tuntua kynsiuurteesta. Jousi ei vaadi asiakkaalta erityistoimenpiteitä ja voi olla paikoillaan n. 1 kk ajan, jonka jälkeen tarkistetaan jousen vaikutus ja kireys. Kynnen oikeneminen ja pysyvyys vaihtelevat yksilöllisesti. Usein kuperien kynsien 1-2 kk kestävä vuosittainen jousioikaisu pitää kynnet oireettomina.

Podofix -oikaisumenetelmässä Podofix-kynnenoikaisuliuska liimataan kynnen päälle ja liuskan sisällä kulkevaa lankaa kiristetään kynnen päältä, jolloin saadaan oikaiseva vaikutus. Hoito on kivuton ja eikä vaadi asiakkaalta erityistoimenpiteitä.

Titaanioikaisussa titaanilanka kiinnitetään langan molemmista päistä liimalla kynnen pintaan, yleensä mahdollisimman lähelle kynsivallia. Titaanilanka itsessään pyrkii suoristumaan ja siten oikaisee kynttä ja nostaa kynnen reunoja ylöspäin ehkäisten niiden painumista ihoon. Titaanilanka voi olla kynnessä 1-3 kk riippuen kynnen kasvusta ja mihin kohtaan kynttä se on asetettu. Hoidon alussa on hyvä tulla seurantakäynnille n. 1-2 kk kuluttua. Hoitomenetelmä on kivuton.

Näin hoidamme vaivaa

Toteutamme vastaanotollamme sekä jousioikaisumenetelmää että Podofix -oikaisumenetelmää. Jousioikaisumenetelmää käytämme silloin, kun kynsi vaatii enemmän oikaisua sekä kynnen kasvusuunnan muutosta. Podofix -oikaisumenetelmää käytämme silloin, kun esimerkiksi kynnen kulmien lyhyyden vuoksi jousta ei ole mahdollista laittaa kynteen. Vastaanotollamme tutkimme oikaisuhoidon lisäksi ongelman taustalla olevat syyt, kuten kenkien oikea pituus (kenkäresepti) ja mahdolliset asentovirheet.

Varaa aika ammattitaitoisille jalkaterapeuteillemme